Certificering van mondkapjes

Gepubliceerd op 1 mei 2020 om 10:48

Er is al een aantal keer een nieuwsbericht geweest dat een lading mondkapjes uit China is afgekeurd vanwege inferieure kwaliteit. Dat terwijl ze wel een CE en FFP2 of FFP3 keurmerk hebben.  Hoe zit dat nu eigenlijk?

Producten die in de EU verkocht worden moeten voldoen aan richtlijnen zoals kwaliteit, gebruikte grondstoffen, de manier waarop gefabriceerd is, milieuwetgeving, etc. Daarnaast zijn voor stofmaskers nog aanvullende certificeringen zoals FFP1, FFP2 en FFP3. Dit zijn Europese normen. 

 

Wie certificeert?

Certificering wordt wereldwijd gedaan door zogenaamde "notified bodies" dit zijn bedrijven die door de EU zijn aangewezen. Deze bedrijven zijn bijvoorbeeld BSI en Dekra. Die hebben ook kantoren in China. Echter blijkt het zo dat er vooral in China veel vervalsingen van die keurmerken voorkomen waardoor je eigenlijk mondkapjes uit China niet meer kan vertrouwen. Daardoor is er in Nederland ook besloten dat alle mondmaskers uit China hier in Nederland opnieuw getest moeten worden voordat ze verdeeld worden.

 

We zijn ons aan het voorbereiden om onze mondmaskers te laten certificeren zodat onze afnemers zeker weten wat voor kwaliteit ze in handen hebben. Nu hebben we hier op de site al een testrapport staan, een echte certificering is natuurlijk beter.

 

 

Een mondmasker filtert de lucht die je inademt. Deze filtrage gebeurt door het materiaal wat in een mondkapje verwerkt is. Meestal is dat een synthetisch filtermedium genaamd "meltblown" of "spunbond" Dit zijn polypropyleen vezels die op verschillende wijze op een rol gemaakt worden. Deze zogenaamde "nonwovens" moeten zeer zorgvuldig gemaakt worden met kwalitatieve machines de gewenste filtrage te kunnen leveren. Het Duitse Riefenhauser is bijvoorbeeld een grote fabrikant hiervan.

FFP3 maskers moeten bijvoorbeeld 99% van de deeltjes tegenhouden van 0,1 micron en groter. 0,1 micron is echt heel erg klein, dat is een tienduizendste van millimeter. SARS-CoV2 virusdeeltjes lijken een ergens tussen 0,14 micron en 2.5 groot te zijn. Aangezien coronavirusdeeltjes altijd op een "droplet" als drager reizen is het relevanter om naar de grootte van die droplet te kijken. Lees er meer over in dit artikel. Dus als je een (In Nederland) gekeurd mondkapje op hebt weet je zeker dat het je beschermt tegen  het coronavirus.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.