Testresultaten mondkapje BL25

 

Mondkapje BL25

Na drie weken ontwikkelen en produceren hebben we op 7 april ons mondkapje, de BL25, laten testen bij Ecotax: www.ecotaxfiltertechniek.nl en met succes. Het mondkapje blijkt het gemiddelde aantal deeltje dat je inademt met 83% te reduceren.

 

De BL25 is over de gehele oppervlakte van het masker voorzien van een dubbellaags   F7 / ePM2,5 70% polypropyleen filterdoek (ISO norm ISO16890) wat de werkelijke werkzame filter is in dit masker. Deze dubbele filterlaag is de buitenzijde voorzien van een steunlaag van onderstaand materiaal FFPPS5 nonwoven filterdoek. In de neus is een plaatje aluminium verwerkt van 0,5mmx5mmx70mm om het masker rondom de neus te sluiten. Aan weerszijden is een elastiek van 5mm breed en 800mm lang bevestigd door gestikte gaten in de zijflappen.

 

Deeltjes reduceren 

In de lucht bevinden zich deeltjes. Deeltjes bestaan uit materie die in de lucht hangen zoals stof, bacterie of virus. Sommige deeltjes kun je zien bijvoorbeeld als de zon door het raam naar binnen schijnt zie je vaak stofdeeltjes. Andere deeltjes zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien. Het mondkapje zorgt er dus voor dat gemiddeld  83% van de deeltjes die in de lucht hangen niet ingeademd worden. Afhankelijk van de grootte van de deeltjes presteert de filtratie beter.

 

Grote van deeltjes

Een virus beweegt zich altijd voort op een drager. Bij COVID-19 is dit een zogenaamde “druppel” of “droplet”, bijvoorbeeld wanneer mensen praten. Op deze manier vindt de overdracht van het virus plaats. (Meer informatie over hoe COVID-19 zich verspreidt in dit artikel).

Een “druppel” is relatief groot en wordt daardoor eenvoudig tegengehouden door een mondkapje. Hoe fijner de filterstof waarvan het mondkapje gemaakt is, hoe minder deeltjes doordringen en daarmee wordt de kans dat een virusdeeltje binnendringt ook kleiner.

 

Testresultaten mondkapje BL25

Voor deze test hebben we gebruik gemaakt van een Dustrak II particle counter.We hebben ons mondkapje de BL25 genoemd. De testresultaten kun je vinden in figuur 3.

 

In figuur 1 en 2 zie je de distributie van deeltjes gemeten tijdens deze tests. In de tabel in figuur 3 zie je een oranje lijn, dit zijn de aanwezige deeltje die zich in de adem bevinden. Daarnaast zie je een blauwe lijn, dit zijn de aanwezige deeltjes als je geen mondkapje draagt. De grijze lijn geeft aan hoeveel de deeltjes dalen als je ons mondkapje op zet: 83%

Figuur 1 Distributie deeltje gedurende de test.

Figuur 2 Distributie deeltje gedurende de test.

Figuur 3 Testresultaten BL -25

BL25 mondkapje vergeleken

De testresultaten van ons eigen mondkapje alleen zeggen natuurlijk niet zo veel. Daarom hebben we de testresultaten vergeleken met de testresultaten van een 3M mondkapje met een FFP2 keurmerk en het mondkapje F8 (het masker dat Ecotax maakt). De resultaten staan in figuur 4. Hieruit blijkt dat het 3M mondkapje 76% van de deeltjes tegenhoudt.

Wat verder opmerkelijk is, is dat de filtratie van de BL25  snel verbetert naarmate de tijd vordert. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de dikte van het filtermateriaal. Het materiaal van de BL25 is beduidend dikker dan dat van 3M. Ons masker BL25 houdt 83% van de deeltjes tegen.

Figuur 4 Testresultaten BL -25 vergeleken

 

Note: de mondkapjes zijn door ecotax getest maar de mondkapjes zijn niet officieel gecertificeerd. Lees ook onze disclaimer.